Boekhouder of Accountant?

Zeg niet zomaar boekhouder tegen een accountant!

In de volksmond worden de termen boekhouder en accountant vaak door elkaar gebruikt. Dat is niet geheel onlogisch, want grotendeels voeren ze dezelfde taken uit. Toch zijn er enkele wezenlijke verschillen die u best in acht neemt voor u beslist of u een boekhouder of accountant gaat inschakelen.

Wat kan en mag uw boekhouder of accountant voor u betekenen?

De werkzaamheden van boekhouders kunnen eerder als uitvoerend beschreven worden. De boekhouder zal bijvoorbeeld uw boekhouding invoeren en aangiftes opstellen. Een accountant daarentegen kan deze werkzaamheden ook voor u verrichten, maar mag dankzij de beschermde titel ook specifiekere prestaties leveren.

Zo kan enkel een erkend accountant de boekhouding controleren en accountantsverklaringen aan derden afleveren zoals financiële verklaringen van betrouwbaarheid. Een erkend accountant mag bijvoorbeeld ook individuele vennoten en aandeelhouders vertegenwoordigen tijdens een fiscale controle of gerechtsexpertise bij de controle van de cijfers.

Een accountant zal doorgaans ook over een diepgaande kennis van fiscaliteit beschikken en u heel gericht kunnen adviseren op fiscaal-juridisch vlak.

Bij een erkend accountant is kwalitatieve service gegarandeerd

Kiezen voor een accountant omvat een zekere kwaliteitsgarantie. De beschermde titel van erkend accountant is namelijk helemaal niet eenvoudig te verkrijgen en erkende accountants zijn tijdens de uitoefening van hun beroep aan strenge regels onderworpen.

Zo moet elke startende accountant eerst een langdurige stage volgen bij een ervaren en eveneens erkende accountant of accountantskantoor. Pas daarna kan een accountant erkend en aangesloten worden bij het Instituut voor Accountants & Belastingconsulenten (I.A.B).

Boekhouders en fiscalisten zijn aangesloten bij een aparte beroepsvereniging, het BIBF en zijn aan andere regels en verplichtingen onderworpen.

Het I.A.B. beroepsinstituut hanteert erg strenge regels ter bescherming van het beroep en om een betrouwbare service door haar leden te garanderen. Zo is een accountant bijvoorbeeld verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor beroepsfouten af te sluiten en zijn er ook strenge deontologische codes van kracht. Zowel in de communicatie met u als klant als naar collega accountants gelden er ook strikte voorwaarden, de informatieplicht en in beperkte mate ook beroepsgeheim.

Zelfs de wijze waarop de kostprijs voor de werkzaamheden van uw accountant berekend mag worden, is streng bepaald. Deze mag bijvoorbeeld niet afhankelijk zijn van de financiële resultaten van uw onderneming of in commissies of percentages op de omzet worden uitgedrukt.

Tenslotte legt het Instituut voor Accountants & Belastingconsulenten accountants ook op dat ze jaarlijks heel wat verplichte bijscholingen moeten volgen om hun titel te behouden. Uw accountant IS en BLIJFT dus op de hoogte.

Of u best een boekhouder of accountant kiest, hangt dus van verschillende factoren af. Dat zijn onder meer het type prestaties dat geleverd moeten worden, de kwaliteitsgarantie en de nood aan specifiek fiscaal advies op maat .

Hoe zit het dan bij Accos?

Accos is een erkend accountantskantoor. Wij kunnen én mogen u dus een uitgebreide dienstverlening aanbieden en zijn ook helemaal up-to-date wat fiscaliteit betreft om u passend advies te kunnen verschaffen.

Bent u ook benieuwd naar het prijskaartje? Dat valt vast beter mee dan u verwacht! U hoeft enkel even contact met ons op te nemen om een vrijblijvende afspraak in te plannen om onze service en tarieven te bespreken.

Tot binnenkort?

Interessante lectuur? Dan kan je dit artikel met 1 klik delen met je netwerk